Italië beschikt natuurlijk ook over de ideale omstandigheden, geologisch zowel als klimatologisch. De Alpen beschermen het land tegen de kou uit het noorden. De Apenijnen (die van noord naar zuid lopen) zorgen voor afkoeling in de zomer. De verschillende meren, de Adriatische en Tyrreense zee zorgen voor afkoeling in de zomer en bescherming in de winter. Italië is zo een uitgestrekt land dat er natuurlijk ook een verschil in klimaat is tussen noord en zuid. Deze grote verschillen in klimaat samen met het groot aantal verschillende druivenrassen, waaronder ook vele autochtone, zijn voor de avontuurlijke wijnliefhebber een enorme uitdaging.
Onder de Italiaanse wijnen zitten verschillende beroemdheden zoals: Brunello, Barolo, Amarone, Barbaresco, Franciacorta, Prosecco… om er maar enkele op te noemen.
Italië, waar elke streek zijn eigen wijn heeft, met zoveel inheemse druivenrassen en al hun kwaliteitswijnen, heeft altijd een wijn die bij jouw smaak past.
Onze regio’s
Abruzzo
Abruzzo, helaas werd deze regio in 2009 bekend door de zware aardbeving in L’Aquila, hoofstad van deze regio.
Abruzzo ligt aan de Adriatische kust op dezelfde hoogte als Rome, en vormde tot 1963 één regio samen met de regio Molise. De bergen en vooral de heuvels maken Abruzzo zo geschikt voor wijnbouw. Abruzzo is vooral bekend om zijn Montepulciano d’Abruzzo. Een goede Montepulciano is een krachtige en volle wijn. De laatste jaren is er, onder impuls van enkele dynamische wijnproducenten, een opkomst van enkele oude druivenrassen zoals bijvoorbeeld pecorino en cococciola waar ondertussen schitterende nieuwe en trendy wijnen van gemaakt worden.
Meest voorkomende druiven voor rode wijn zijn: montepulciano, sangiovese, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon. Voor witte wijn zijn dit: trebbiano toscano, trebbiano d’Abruzzo, cococciola, pecorino en malvasia bianca.
Onze wijnboeren in Abruzzo
Emilia Romagna
De twee oudere wijnregio’s Emilia en Romagna vormen vandaag één grote wijnregio, Emilia-Romagna. Hier in de buik van Italië, kan je in gezellige stadjes zoals Ferrara, Modena en Parma genieten van verschillende lekkernijen als aceto di Modena, parmigiano reggiano en proscuitto di Parma. Bologna, de hoofstad van deze regio, is de culinaire hoofdstad van Italië en heeft buiten het lekkere eten voor iedereen wat te bieden.
De bekendste wijn uit Emilia-Romagna is de Lambrusco, gemaakt van de lambruscodruif. Lambrusco is een fruitige en licht bruisende wijn vooral gemaakt in het vlakke Emilia. Een goede Lambrusco is droog of lichtzoet. In het heuvelachtige Romagna worden vooral rode wijnen van de sangiovese druif gemaakt.
Meest voorkomende druiven voor rode wijnen zijn: lambrusco (in al zijn variëteiten), sangiovese, ancellotta, barbera, cabernet sauvignon en merlot. Voor witte wijn zijn dit: trebbiano romagnalo, albana, malvasia, chardonnay en pignoletto.
Onze wijnboeren in Emilia Romagna
- Terre Cevico
Friuli
Friuli ligt in het noordoosten van Italië, zowel tegen de grens van Oostenrijk als tegen die van Slovenië. De volledige naam van deze regio is eigenlijk Friuli-Venezia Giulia. Oorspronkelijk stond Friuli vooral bekend om zijn frisse en knisperende witte wijnen. Ondertussen worden er ook heel goede rode wijnen gemaakt van internationale (merlot, cabernet) en autochtone druivenrassen (refosco en pignolo).
Friuli staat ook bekend om zijn lekkere ham, “proscuitto di San Daniele” uit het gelijknamige kleine dorpje San Daniele, waar deze ham wordt gedroogd. Deze “proscuitto di San Daniele” samen met een glas frisse friulano op een terras in San Daniele: heerlijk!
Meest voorkomende druiven voor rode wijn zijn: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, refosco dal peduncolo rosso, refosco nostrano, schioppettino, pinot nero. Voor witte wijn zijn dit: friulano, sauvignon, chardonnay, pinot bianco, pinot grigio, malvasia istriana.
Onze wijnboeren in Friuli
- Borgo San Daniele
- Castelvecchio
Piemonte
Piemonte, wat letterlijk betekent “aan de voet van de berg” is een regio waar vooral kwaliteitswijnen worden gemaakt. De wereld beroemde rode wijnen Barolo en Barbaresco, van de gelijknamige dorpen, komen uit deze regio. Barolo noemen ze “de koning van de wijnen en de wijn van de koningen”. Barolo en Barbaresco worden beide gemaakt van nebbiolo, een van werelds beste druiven. Nebbiolo is een moeilijke, veeleisende druif maar brengt ons fantastische wijnen. Deze karaktervolle wijnen hebben een heel groot bewaarpotentieel.
Piemonte is ook gekend om het meer Lago Maggiore, zijn truffels, hun hazelnoten. Piemonte met Turijn als hoofdstad is een schitterende streek met heuvels vol wijngaarden. In de heuvels van Piemonte is het heerlijk om met de fiets of een gehuurde vespa de streek te verkennen.
Meest voorkomende druiven voor rode wijn zijn: nebbiolo, barbera, dolcetto, freisa. Voor witte wijn zijn dit: moscato bianco, cortese, arneis, favorita.
Onze wijnboeren in Piemonte
- Mauro Sebaste
Puglia
Puglia in de hak van Italië is vooral gekend om zijn rode wijnen, van vlotte fruitige tot dieprode zwoele wijnen vol rijp fruit en alcohol. Puglia behoort tot een van de meest productieve wijnregio’s van Italië. De wijngaarden zijn hier vooral gevuld met de rode druiven primitivo en negroamaro. Beide druiven hebben een heel rijpe smaak en de negroamaro heeft een uitgesproken bittere toets, hier komt zijn naam ook van (amaro = bitter).
Puglia heeft charmante stadjes, vooral de witte heuvelstadjes met de trulliwoningen. Trulli zijn kleine ronde huisjes vaak witgekalkt met een puntdak.
Meest voorkomende druiven voor rode wijnen zijn: primitivo, negroamaro, sangiovese, montepulciano, uva di Troia, malvasia nera. Voor witte wijnen zijn dit: Trebbiano toscane, verdeca, bombino, malvasia bianca.
Onze wijnboeren in Puglia
- Cantele
- Cantina Fiorentino
- Tagaro
Sicilië
Dit Zuid-Italiaans eiland, met Palermo als hoofstad, is vooral gekend om zijn indrukwekkende vulkaan Etna, de grootste vulkaan van Europa. Sicilië heeft natuurlijk meer dan enkel de Etna, het heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden van Italië. De andere grote bekende op Siclië is de “Nero d’Avola” , deze druif levert ons stevige en verfijnde rode wijnen die goed kunnen verouderen. De naam van deze druif komt van het gelijknamige plaatsje Avola. Op Sicilië wordt ook een versterkte wijn gemaakt, Marsala. Kenmerkend voor deze wijn is het toevoegen van alcohol en het gebruik van het solerasysteem (wijnen ouderen en worden aangevuld met jonge wijn) zoals bij sherry.
Meest voorkomende druiven voor rode wijnen zijn: nero d’avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio, sangiovese, merlot, syrah, cabernet sauvignon. Voor witte wijnen zijn dit: grillo, inzolia, catarratto, chardonnay, zibibbo, malvasia
Onze wijnboeren in Sicilië
- Baglio Oro
Toscane
Toscane is het gebied van de sangiovese-wijnen. Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en de Brunello di Montalcino zijn wereldberoemde DOCG wijnen op basis van de sangiovese druif.
Aan de Toscaanse kust, in het plaatsje Bolgheri, begon men in de jaren ‘60 te experimenteren met druiven uit de Bordeaux streek, cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. In 1968 kwam de eerste, ondertussen wereldberoemde Sassicaia op de markt. Ondertussen volgde andere Toscaanse wijnboeren het voorbeeld van de succesvolle Sassicaia. Deze bijzondere wijnen werden niet gemaakt volgens de DOC-regels en dus kregen ze de laagste kwalificatie namelijk tafelwijn (Vino da Tavola). Ze raakten bekend onder de verzamelnaam “Super Tuscans”.
Toscane is ook nog bekend om zijn “vin santo” gemaakt van ingedroogde druiven. Als we Toscane zeggen denken we eveneens aan de toren van Pisa, Firenze, Siena, de mooie torenstad San Gimignano.
Meer dan 80% van de wijnen zijn rode wijnen.
Meest voorkomende druiven voor rode wijn zijn: sangiovese, canaiolo nero, merlot, cabernet sauvignon, malvasia, colorino en cabernet franc. Voor witte wijn zijn dit: trebbiano toscano, vernaccia di San Gimignano, malvasia bianco, vermentino, pinot grigio en traminer aromatico.
Onze wijnboeren in Toscane
- Fattoria di Piazzano
Umbrië
Umbrië, met zijn vele historische dorpjes, ligt in het centrum van Italië. Hoofdstad Perugia en de andere prachtige steden zoals Assisi, Orvieto, Spoleto, en andere steden liggen midden van een prachtige natuur, niet voor niets wordt Umbrië ook wel “het groene hart van Italië “ genoemd. Hier in Umbrië ligt ook het Lago Transimeno, één van de grootste meren van Italië. Rond het meer, met al zijn mooie strandjes en eilandjes, liggen mooie kleine dorpjes zoals Casteglione del lago of San Feliciano, waar het heerlijk vertoeven is op de mooie terrasjes.
Umbrië is op wijngebied vooral bekend geraakt om de witte wijnen uit Orvieto, Orvieto kan droog, lichtzoet of zoet zijn. De laatste jaren komen er steeds meer en betere rode wijnen uit Umbrië, zoals de Montefalco Sagrantino.
Meest voorkomende druiven voor rode wijn zijn: sangiovese, merlot, sagrantino, cabernet sauvignon en montepulciano. Voor witte wijnen zijn dit: trebbiano toscano, grechetto, verdello, malvasia bianca lunga, trebbiano spoletino, chardonnay en canaiolo bianco.
Onze wijnboeren in Umbrië
- Bigi
Veneto
Veneto heeft de grootste wijnproductie van Italië. In Veneto heb je een heel grote variëteit tussen alle wijntypes en – stijlen (wit, rosé, rood, stil, mousserend, droog, zoet)
De bekendste schuimwijn van Italië, Prosecco, komt uit Veneto. De betere Prosecco’s komen uit het DOCG gebied Conegliano Valdobbiadene of Colli Asolani.
Veneto is vooral bekend om hun Amarone della Valpolicella. Deze bekende en betere wijn is toevallig ondekt doordat een vat Recioto della Valpolicella (zoete wijn) ergens in de hoek van een kelder werd vergeten. De lange rijping van deze Recioto had ervoor gezorgd dat bijna alle suikers gefermenteerd waren tot alcohol, wat de wijn iets droger, iets bitterder maakte (amaro= bitter).
Veneto is ook bekend om zijn steden Verona, Venetië en het Gardameer.
Meest voorkomende druiven voor rood zijn: corvina, rondinella, molinara, cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. Voor wit zijn dit: garganega, glera (vroeger prosecco), friulano, chardonnay, pinot bianco, pinot grigio, trebbiano di Soave.
Onze wijnboeren in Veneto
- Aldo Adami
- Bianca Vigna
- La Tordera
- Monte Tondo